Teksttanken

Teksttanken

Velkommen!

Teksttanken inneholder mine petiter om medier og kommunikasjon i Ny tid og fagbladet Kommunikasjon, og mine skriblerier i Farmasiliv og Apotekteknikeren.

Vi blir lurt (Ny tid 19.06.09)

Ny tidPosted by Vetle Daler Tue, June 23, 2009 12:15:52

Scene: Krystallklart vann, grønne sjøplanter. En drektig hummer legger sine egg, som synker mot havbunnen. Etter hvert klekkes eggene, og søte, små hummerunger tar sine første famlende svømmetak. Voiceover: Selveste David Attenborough. Vakkert? Absolutt. Lureri? Absolutt. Det seerne trodde var opptak fra havet, var nemlig i virkeligheten tatt opp i et akvarium.

Dette var et av eksemplene BBCs etikkredaktør David Jordan viste for Kringkastingsrådet da rådet var i London i forrige uke. Han kunne også fortelle om lureri med innringningskonkurranser, der vinneren i virkeligheten satt og ringte i studioet ved siden av, og om «faction»-dramaserier – «based on a true story» – der virkeligheten er kraftig fordreid for å se best mulig ut på skjermen. Er dette greit? Nei, mente David Jordan, og BBC ble da også dømt til å betale bot for innringings-flausen. Konklusjonen Kringkastingsrådet satt igjen med etter presentasjonen, er at vi som seere antagelig blir lurt av TV-kanalene oftere enn vi liker å tro.

Disse eksemplene var hentet fra BBC, men det er all grunn til å tro at paralleller kan trekkes til Norge. Etikk-redaktøren sjarmerte Hans-Tore Bjerkaas såpass at kringkastingssjefen nå vurderer om NRK skal skaffe seg en tilsvarende. Det er på høy tid.

  • Comments(2)//blogg.tekstogtanke.net/#post41