Teksttanken

Teksttanken

Velkommen!

Teksttanken inneholder mine petiter om medier og kommunikasjon i Ny tid og fagbladet Kommunikasjon, og mine skriblerier i Farmasiliv og Apotekteknikeren.

Farmasiforbundet 100 år (Farmasiliv september 2012)

FarmasilivPosted by Vetle Daler Wed, October 17, 2012 11:56:13

Det er 11. september 2037. Jeg er blitt en eldre herremann, og helsa er ikke det den en gang var. Jeg er avhengig av flere medisiner daglig, og har et nært forhold til apoteket. Gode gammeldagse tabletter og piller er det imidlertid lenge siden jeg har sett snurten av – med unntak av enkle, reseptfrie legemidler. Nå er det medisin under huden som gjelder - alt jeg trenger av medikamenter injiseres direkte i kroppen av en liten dings som er operert inn i huden og styres av en mikrochip. Operasjonen var fort gjort, den fikset legen min på fem minutter. Påfyll av virkestoffer fikk jeg på apoteket vegg i vegg. Veldig fiffig.

Antall apotek har faktisk holdt seg ganske konstant de siste 25 årene, men apotekene ser annerledes ut enn den gangen jeg var yrkesaktiv og jobbet i Farmasiforbundet. Apotek finnes i flere former i 2037 - fra store supermarkedlignende apotekbutikker til små enheter i tilknytning til lokale helsesentre. Mye bestilles også på nett, rundt halvparten av apotekenes omsetning foregår nå via nettet.

På mitt lokale helsesenterapotek møter jeg et lyst og rent lokale, det er ikke lenger varer i hyllene, isteden er det skjermer overalt. Skjermene kan trykkes på for å få informasjon eller for å bestille legemidler og andre produkter, som så utleveres i kassa noen sekunder senere. Lagerroboten tar seg av plukking og pakking, i kassa treffer jeg en farmasøyt eller apotektekniker som gir meg de rådene jeg trenger. En stor del av apoteket er viet tjenester, som legemiddelveiledning, injisering av legemidler under huden, samt forskjellige målinger. Chipen jeg har under huden måler for øvrig også mine blodverdier, og sender en melding til telefonen min, eller rettere sagt smart-brett-telefon-dingsen, og til databasen på apoteket. Dermed ligger min dose klar når jeg kommer innom.

Mange yrkesgrupper jobber på apoteket i 2037. Her er sykepleiere, fotpleiere, apotekteknikere, hudpleiere, psykologer. Mange har fått sin utdanning via e-læring, og mange har tatt utdanning i andre land. Dette er ikke noe problem, fordi mye nå til dags foregår på engelsk, og alle ansatte har selvsagt internasjonal autorisasjon for helsepersonell. Mange apotekansatte jobber også andre steder i helsetjenesten, som er blitt langt mer effektiv og fleksibel siden begynnelsen av århundret.

Farmasiforbundet lever i beste velgående – effektivisering og mer fleksibilitet krever også at fagforeningene blir enda sterkere. Forbundet organiserer nå de fleste apotekansatte, uavhengig av yrke, under mottoet: ”Trygghet – og hjelp når du trenger det”.

Realistisk? Helt på jordet? Hva tror du? Jeg vil at du skal si din mening via en skjerm – på e-post, på farmasiforbundet.no eller på vår Facebook-side. Og jeg håper du har hatt glede av dette jubileumsmagasinet på papir. Tar du vare på dette bladet og henter det fram i 2037 vil du bli forbløffet over hvor gammeldags og kuriøst det framstår.  • Comments(0)//blogg.tekstogtanke.net/#post74