Teksttanken

Teksttanken

Velkommen!

Teksttanken inneholder mine petiter om medier og kommunikasjon i Ny tid og fagbladet Kommunikasjon, og mine skriblerier i Farmasiliv og Apotekteknikeren.

40 frelst i Ulsteinvik (Farmasiliv nr 1 - 2014)

FarmasilivPosted by Vetle Daler Wed, May 21, 2014 14:03:22
For noen uker siden gjorde jeg noe skikkelig slemt. Unnskyld. Jeg stjal et blad fra venterommet hos legen. Bladet het “Legedom”, og jeg klarte bare ikke å la være å rulle det sammen og putte det i veska.

For hør bare hvilke overskrifter bladet lokket med: “Puster normalt etter 20 år med astma”; “40 frelst i Ulsteinvik” og “Miraklet i mitt liv”. Det første som slo meg var at det er litt spesielt at et legekontor presenterer dette som ventelesestoff for sine pasienter. Dernest fikk det meg til å tenke på en helseminister vi hadde for noen år siden som trodde på nettopp helbredelse ved bønn. Jeg skjønte aldri hvorfor han ikke la ned hele helsevesenet og satset tungt på bønn isteden. Det enkleste er ofte det beste - og billigste, ikke sant?


Utgiver av det glossy magasinet “Legedom” viser seg å være noen som kaller seg “Misjonen Jesus Leger” (MJL), med “evangelist” Svein-Magne Pedersen i spissen. Strengt tatt fikk jeg vel inntrykk av at det er Pedersen som eier både menigheten og publikasjonen og resten av herligheten. For det mest interessante med bladet var ikke Pedersens fokus på Gud, men fokuset på Mammon.

Hovedsaken i Legedom handler nemlig om “Helbredelse ved å gi”. Her hevder Pedersen at Gud er skikkelig sjenerøs overfor dem som gir til hans (Pedersens?) sak. “Gavmildhet kan utløse store mirakler og helbredelser!” lover han. Halleluja! Jo mer du gir, jo friskere blir du, liksom? For en fantastisk deal!

Pedersen viser til flere som har gravd dypt i lommene for å donere penger til hans arbeid, og som har blitt bønnhørt rett etterpå. “Ga til MJL – ble helbredet for ME!”. Og ikke nok med det: “Ga til MJL – mottok bil!”. Fantastisk. Opp med lommeboka! Har du 365 kroner, for eksempel, kan du kjøpe Pedersens bok «Legende Kraft». “Thomas Hjellet (73) fra Heidal la boka over brystet før han sovnet. Da han våknet, var anginaplagene som han hadde hatt i nesten 20 år, borte”, forteller Legedom i en bredt anlagt artikkel. Motstående side er selvsagt viet en helsides annonse for boka, som du kan bestille fra menighetens bokhandel. Skaff deg et eksemplar i dag!

Hvor vil jeg med dette? Jo, for meg er dette en påminnelse om hvor viktig det er å skille mellom skitt og kanel – mellom humbug, kvakksalveri, svindel og lureri på den ene siden, og profesjonell helsehjelp med vitenskapelig dokumentert virkning på den andre. Du som er autorisert helsepersonell står for det sistnevnte. Fortsett med det.

  • Comments(0)//blogg.tekstogtanke.net/#post84