Teksttanken

Teksttanken

Velkommen!

Teksttanken inneholder mine petiter om medier og kommunikasjon i Ny tid og fagbladet Kommunikasjon, og mine skriblerier i Farmasiliv og Apotekteknikeren.

Lang natts ferd mot fag (Farmasiliv nr 3 - 2014)

FarmasilivPosted by Vetle Daler Tue, July 01, 2014 15:18:31

I gamle dager kunne jeg ikke noe om lønn og tariff. I skikkelig gamle dager, altså. Den eneste gangen i året jeg hørte ordet “tariff” var når selveste R-mannen, altså riksmeklingsmannen, som for øvrig alltid var Reidar Webster, kom ut av den kjente døra og ga sine innholdsløse floskelsvar til pressen.

Forleden var jeg der selv, for første gang, i Riksmeklerens litt trange og litt slitte lokaler i Grensen 3, like ved Stortorget i Oslo. Her har meklingene stått i kø denne våren, og stolene er fortsatt varme når neste mekling starter. Nå var det altså Farmasiforbundets tur, med Parats tunge forhandlingsapparat i ryggen.

Det er noe eget med å sitte en hel dag, så en hel dag til – og så en hel natt – rundt et bord og knaske nøtter og sjokolade og drikke kaffe. Det gjør noe med deg. Stort sett er det forhandlingslederen og en forhandler til som er inne hos mekleren, mens resten av delegasjonen sitter og diskuterer, regner, gjesper og går hvileløst fram og tilbake. Ingen strikker. Ikke i vårt forbund, det skulle tatt seg fint ut. I etasjen over sitter farmasøytene og gjør akkurat det samme. De strikker heller ikke.

Det er en helt spesiell stemning, en merkelig dynamikk som gjør seg gjeldende når natta faller på og det drar seg mot soloppgang. Det blir gjerne fart i sakene etter at kommunikasjonsrådgiveren, i dette tilfellet meg, har sendt ut melding om at det nå mekles på overtid. Når klokka så nærmer seg morgenkvisten, er løsningen klar. Bra kronetillegg! Satsing på fag! Autorisasjon er viktig! Det får’n si. Saker vi har kjempet for i mange år måtte det altså en riksmekler og noen tunge Parat-forhandlere til for å få på plass. Fag. Autorisasjon. Kroner. Vakkert.

Du er ikke skikkelig fagforeningsmann eller –kvinne før du har opplevd soloppgangen i Grensen 3, sies det. Etter en lang natts ferd mot dag – eventuelt fag, anser jeg meg herved som fullbefaren.

  • Comments(0)//blogg.tekstogtanke.net/#post86