Teksttanken

Teksttanken

Velkommen!

Teksttanken inneholder mine petiter om medier og kommunikasjon i Ny tid og fagbladet Kommunikasjon, og mine skriblerier i Farmasiliv og Apotekteknikeren.

Som en vaksine (Farmasiliv nr 2 - 2017)

FarmasilivPosted by Vetle Daler Mon, August 28, 2017 12:28:53
Det organiserte arbeidslivet er som en vaksine – den fungerer bare hvis mange nok har tatt den.

«Hæ?» tenker du kanskje. «Hva mener du med det?»

Ok, jeg skal forklare: Det norske arbeidslivet fungerer godt, og mye av årsaken til det er at både arbeidstakere og arbeidsgivere er organisert. Arbeidstakerne i fagforeninger og hovedorganisasjoner som YS, LO og Unio – arbeidsgiverne i arbeidsgiverforeninger og hovedorganisasjoner som NHO, Virke og Spekter.

«Den norske modellen» betyr at arbeidslivet er bygget på et samarbeid mellom arbeidstakernes organisasjoner, arbeidsgivernes organisasjoner og staten. Det er gjennom dette samarbeidet vi har fått på plass mange av de godene vi tar for gitt i Norge i dag.

Noen mener at fagforeninger og organisering er gammeldags og avleggs. De tar feil, i virkeligheten er det motsatt. Dette er verken avleggs eller gammeldags, det er en forutsetning for at systemet skal virke.

Andelen norske arbeidstakere som er organisert i en fagforening synker, og det er uheldig for hele samfunnet. At flertallet av både arbeidstakere og arbeidsgivere er organisert er nemlig avgjørende for at den norske modellen skal fungere.

Eller for å si det på en annen måte: Det organiserte arbeidslivet er som en vaksine – den fungerer bare hvis mange nok har tatt den.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.