Teksttanken

Teksttanken

Velkommen!

Teksttanken inneholder mine petiter om medier og kommunikasjon i Ny tid og fagbladet Kommunikasjon, og mine skriblerier i Farmasiliv og Apotekteknikeren.

Svineinfluensaen og Susan Boyle (Ny tid 08.05.09)

Ny tidPosted by Vetle Daler Tue, May 12, 2009 12:15:48

Hva i all verden har Susan Boyle med svineinfluensa å gjøre? Egentlig ingenting, men her er resonnementet: Jeg tror vi fra tid til annen trenger en felles fiende, noe alle kan snakke om og være litt redde for, men som egentlig ikke rammer oss på ordentlig. Den store, stygge svineinfluensaen er en slik fiende. SARS-utbruddet i 2003 og fugleinfluensaen i 2006 er eksempler på andre store og skumle sykdommer som har gitt verdensomspennde hysteri, til tross for at svært få ble rammet.

I slike fryktelige tider tror jeg også vi trenger en felles venn, som motvekt til det grusomme. Kanskje en outsider som har fått til noe bra. Det er her Susan Boyle fra Britain's Got Talent kommer inn i bildet. Sammen med svineinfluensaen har hun vært det store temaet i pressen de siste ukene. De de to sakene har til felles, er den måten pressen, og særlig nettavisene, ukritisk og med salgstall i øynene, pøser på med oppdateringer på. Gjerne flere ganger daglig. Det gjør at vi som mediebrukere tror at disse to sakene er de viktigste i verden akkurat nå, selv om de begge er fenomener som mer eller mindre er medieskapte.

Vanlig influensa tar livet av 36 000 amerikanere hvert år. I Norge er tallet 1000. Stikkordet er proposjoner.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.