Teksttanken

Teksttanken

Velkommen!

Teksttanken inneholder mine petiter om medier og kommunikasjon i Ny tid og fagbladet Kommunikasjon, og mine skriblerier i Farmasiliv og Apotekteknikeren.

Vi blir lurt (Ny tid 19.06.09)

Ny tidPosted by Vetle Daler Tue, June 23, 2009 12:15:52

Scene: Krystallklart vann, grønne sjøplanter. En drektig hummer legger sine egg, som synker mot havbunnen. Etter hvert klekkes eggene, og søte, små hummerunger tar sine første famlende svømmetak. Voiceover: Selveste David Attenborough. Vakkert? Absolutt. Lureri? Absolutt. Det seerne trodde var opptak fra havet, var nemlig i virkeligheten tatt opp i et akvarium.

Dette var et av eksemplene BBCs etikkredaktør David Jordan viste for Kringkastingsrådet da rådet var i London i forrige uke. Han kunne også fortelle om lureri med innringningskonkurranser, der vinneren i virkeligheten satt og ringte i studioet ved siden av, og om «faction»-dramaserier – «based on a true story» – der virkeligheten er kraftig fordreid for å se best mulig ut på skjermen. Er dette greit? Nei, mente David Jordan, og BBC ble da også dømt til å betale bot for innringings-flausen. Konklusjonen Kringkastingsrådet satt igjen med etter presentasjonen, er at vi som seere antagelig blir lurt av TV-kanalene oftere enn vi liker å tro.

Disse eksemplene var hentet fra BBC, men det er all grunn til å tro at paralleller kan trekkes til Norge. Etikk-redaktøren sjarmerte Hans-Tore Bjerkaas såpass at kringkastingssjefen nå vurderer om NRK skal skaffe seg en tilsvarende. Det er på høy tid.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Vetle Daler Tue, June 23, 2009 19:58:17

Jo den historien har jeg også hørt. Hva om dette bare er toppen av et lite isfjell? Med dagens teknologi blir det jo bare lettere og lettere å jukse. Kanskje noen burde grave litt i konkurranser på tv og radio, for eksempel.

Posted by T.Skjennald Tue, June 23, 2009 13:43:26

Gjorde ikke NRK akkurat det samme under OL på Lillehammer. Klippet inn en rødrev i TV-bildene, mens B.Dæhli gikk så snørra sprutet. Reven var visstnok hentet fra "Ut i Naturen". Eller hva med bikkja i bakken :)

ThS